Sunday, 22 June 2014

Melbourne (Part I)

Assalamualaikum semua..cuti sekolah 2 minggu ke mana ja?macamlah Cik Nun dapat cuti sekolahkan.hehe.balik pada tajuk di atas Cik Nun pilih ke Melbourne.Pada mulanya nak ke Sydney.nak sangat lihat VIVIT SYDNEY yang di tanyang sebulan pada setiap tahun.tapi cuti tak di luluskan.nagis-nagis bagai so tanpa fikir panjang Cik Nun beli lah tiket ke Melbourne selama 4 hari ja iaitu pada 7-11 june 2014.seharian di atas awan nano dan 4 hari di tanah kangaroo.cukup ke 4 hari ja?haha..ikot2 kan tak cukup pun.tapi Cik Nun gagah nak bagi cukup gak!sebab Cik Nun dah list tempat-tempat yang nak sangat pergi.antaranya Cik Nun ke Melbourne ni sebab nak lihat dengan mata sendiri Gread Ocean Road (GOR)bukan(GOV) yer.Cik Nun kali pertama ke KLIA 2 dan kali pertama juga naik Malindo Airlines.pada mulanya dari penang nak naik keretapi ja,tapi kawan Cik Nun bagitaw Malindo pergi tak sampai Rm60 pun.siap dapat free meal dan 15kg luggage free.
lain dari yang lain.cara keselamatan di tunjuk dalam screen

bila sampai ja KLIA 2 jadi peraakk semacam ja.jakun pun ada.sebab besar sangat.tak tahu nak kemana.Cik Nun bertolak dari KLIA2 ke Melbourne 1.40pm petang.asal petang bukan malam?angkara AirAsia buat promo.mana murah itu lah yang Cik Nun ambil.hehe.mata wang pulak.Cik Nun dapat tukar rm3.02 = 1 Aud.so siapa yang nak ke negara yang mata wang tinggi sila syampoo rambut anda supaya tak botak di tengah kepala!hahaha.ikotkan hati Cik Nun nak pergi sorang ja.macam blogger Kah Kiah suka travel tu.selamba dia ja leh.tak kan Cik Nun tak boleh plak kan!tapi ayah Cik Nun nak join.tak nak lepas anak dara dia travel sorang tapi bersebab,sebab apa?tunggu next entri.haha.naik ja flight kepala Cik Nun tak abis-abis dok jenguk ke laluan masuk.tercari-cari siapa lah yang akan duduk sebelah kerusi Cik Nun.bila orang terakhir masuk Cik Nun senyum kegembiraan sebab dapat duduk dua kerusi tanpa bersempit dengan orang lain.puas hati!masa dalam flight pramugari akan datang kasi Arrival Card.so kalau boleh korang jujur ja lah.kalau bawa makanan declare ja apa yang di bawa.kang tak pasal-pasal kena denda.macam ayat blogger Kaki Berangan yang Cik Nun tak tahan gelak bila dia taip “amat amat amat BODOH kalo tertangkap jugak akibat takmo declare”haha.


selepas 8 jam terbang akhirnya sampai juga Cik Nun di Negara kangaroo tu.Kalau naik AA flight akan mendarat di Tullamarine Airport.beza waktu di ausie ni cepat dua jam dari Malaysia.berdebar hati Cik Nun masa nak lepas dengan kastam.doa sangat tak ada apa-apa berlaku.kepala otak asik dok fikir macam mana lah nak lepas dari sini.sebab baca blog kawan ada kata anjing bau beg kita.takut gak mana tau si anjing naik minyak terkam Cik Nun ke.Alhamdulillah lepas juga tiga peringkat cek dan soal jawab.Cik Nun tak nampak pun anjing yang sering kawan blogger katakan.masa keluar ja dari arrival tu  Cik Nun tak tahu nak kemana sebab cuaca sejuk sangat.Cik Nun cadang tidur ja dulu dekat Airport.so kita orang cari surau.senang ja kalau nak cari surau ni.so caranya macam ni.korang keluar nampak ja post jual tiket skybus nanti ada pintu.dekat situ belok kanan jumpa dah surau.tapi laki perempuan campur.sampai ja Cik Nun cari bilik air.muka masam gila terpapar bila lihat dalam bilik air tak ada pili air.tak tahu pula yang ausie pun kedekut air.

dalam bilik air ada jual benda alah ni.macam best ja.
Cik Nun tidur kejap ja.terus ajak ayah pusing cari STARBUS.kenapa naik starbus bukan SKYBUS?okey Cik Nun nya hotel ada free airport transport if tidur tiga malam.Cik Nun tak nak rugi 18 Aud so tunggu lah sampai pukul 6am.cari punya cari.tak jumpa-jumpa post yang jual tiket STARBUS ni.dah lah sejuk.last Cik Nun masuk dalam nak ke surau ada papan tulis nama hotel.bawah nampak STARBUS.owh patut lah tak nampak starbus tu.rupanya kena call.Free ja call ni.
boleh book hotel dari sini
disebabkan datang Melbourne bukan untuk tidur.so Cik Nun tinggal di DISCOVERY MELBOURNE.buat bagpackers memang sesuai lah.murah juga.tapi tak semurah Malaysia Hall.tiga malam kami tingal 203 Aud.mahal??if nak murah tidur bilik dorm.tapi Cik Nun dengan ayah.nak la bagi selesa.tapi buat yang nak tidur sini make sure korang minta dekat dengan bilik air.sebab bilik air di luar.kang jadi macam bilik Cik Nun dapat jauh dari bilik air.dah lah sunyi sepi ja keadaan sekeliling.mana hotel pun sama ja.tapi..bilik air dia orang Cik Nun letak lima bintang,cantik sangat.tapi tak snap picture pun.bab takut lama-lama dalam tandas yang sunyi sepi tu.kang ada pulak yang nak inter frame

hotel ni dekat sangat dengan VICTORIA MARKET.Market ni serius besar.sampai naik lenguh kaki.

lepas pusing Cik Nun pun ke Swanston Street nak cari travel agen ke Gread Ocean.mungkin setengah orang lebih puas pergi sendiri.tapi ada baca setengah blogger kata jalan dia berliku-liku.sebenar tak ada lah liku-liku mana pun.lain la jalan Balik Pulau ke Teluk Bahang Penang.Nak juga naikkan nama negeri sendiri.hehe.tapi baik ambil tour if nak lihat pemandangan kan.tak la tumpu perhatian kat jalan raya ja.pada siapa yang nak senang cari makan ada satu Restoran Nelayan.waktu operasi  11am.

berdepan Restoran Nelayan tu Cik Nun lihat ada Tour ExtraGreen yang Cik Nun dapat tahu dari blog Kak Kiah suka travel.tapi  kak kiah kata tak suka travel ajen ni.So disebabkan Cik Nun datang on bajet Cik Nun cadang nak ikot juga tour tu ja asal dapat lihat Gread Ocean.bila masuk Cik Nun pun tanya lah harga ke GOR.sebelum orang tu bagitahu harga dia kata yang service dia orang just cakap cina.tapi if tak faham boleh tanya tour guide.baru Cik Nun nak angguk kepala,terus orang tu kata kalau tak nak boleh cari tour lain.tenganga besar Cik Nun bila dia cakap macam tu.nak ja ambil tong sampah depan Cik Nun ketuk-ketuk kepala dia.disebabkan harga yang ditawarkan sangat murah Cik Nun ikot juga tour tu.45 Aud ja.murah tak?memang murah la.Cik Nun datang sini salah satu nak ke MOUNT BULLER.Nak main ski la konon.macam Scha alyahya dan Awal Ashaari tu.bila tanya orang tu kata snow tak ada lagi dekat Mt Buller tu.padahal Cik Nun lihat dalam laman web 7-9 June opening!sedih tak terkata lah.Dulu ke Beijing nak main ski snow dah habis.ke korea salah musim.Kali ni pulak snow tak turun lagi..! kecewa!kecewa!kecewa! so dah tak ada Mt Buller pilih ke Philips Island ja lah.harga sama 45Aud juga.keluar dari kedai tu Cik Nun merongot sakan.sebab lihat pameran cermin patung pakai baju ski sakan.lepas tu ayah Cik Nun baru kata “ni kedai ni punya.tadi kedai tu punya.mana sama”bila lihat sign board kedai di atas Ya Allah Cik Nun bukan masuk kedai ExtraGreen tu!tapi Odyssey Travel kedai sebelahan ja.

ayah Cik Nun tak nak bagi mood Cik Nun down dia pun kata tak yah la bazir.kang pergi memang tol tak ada snow lagi.haha..ok lah sambung next entri nanti ja lah ya..sebelum tu Cik Nun nak ucap terima kasih kepada Pak Lang Mie hadiahkan Cik Nun souvenir dari Melbourne dan Sydney.asal lah Pak Lang Mie pergi awal kalau tak boleh kenalan ngan anak dia yang ensem tu...*owh gatainya!hahaha. Lawak ja.




63 comments:

  1. Wahhh bagusnya cik nun gi jenjalan ngn ayah. Tak sbar nk baca yg seterusnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha...selalu ngan kawan ja. Try ngan ayah pula...

      Delete
  2. Ahahaha lawak lak Cik Nun nih. So sweet sbb travel dgn ayah, belum pernsh dgr ayah travel berdua bersana anak daranya so sweet, ayah penyanyang kiranye nih dan anak msnja tul x! Tul tak!

    Hamooii dlm diam2 dh ke melbourne, 4 hari je? Mcm x puas je

    Ehhh mcm mana boleh tersalah msuk kedai nih hahaha excited sgtlah tu, tp harga yg d tawarkan oleh extragreen n oddesey sama ke x mana lebih murah n kedua2 nyer tour guide china ke. Klau baca pengalaman kak kiah tu mcm tension je follow group dorang cong ceng cong ceng :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Manja tak manja lah..tp anak dara sorang ni ja ada pun..haha..
      Memang tak cukup 4 hari.. akan repeat insyaAllah..
      Tentang kedai tu pulak.si kedai extra green ni kedai dia tutup.so Cik Nun ingat kan masuk pintu sebelah.rupanya salah kedai.haha..n murah lagi oddesey travel ni.bab tak salah Cik nun extragreen 66aud kalau weekdays.tp oddesey ni lagi murah 45aud walaupun weekdays.kira selamat juga tak ikot extragreen tu.bab dia orang naik bus.oddsey ni naik bus seakaan van.nantikan entri seterusnya..haha..aiceceh...

      Delete
  3. Saya pun 4H3M je di Melbourne... memang rasa tak cukup sebab GOR dan Philips Island saja dah ambil dua hari suntuk,

    Murahnya pakej yang cik Nun dapat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Murahkan..banyak juga pakej.tapi semua mahal.Cik Nun cari tour yg sekadar mampu je lah.hehe

      Delete
  4. tersedak2 beta membaca entry ni huhuhu..

    wei bestnye dapat pi ngan ayah!!!! sure sweet one. anyway tak sabo baca trip GOR & philips island tu. rasanya macam lg murah dr extra green kan. KK pi philips 72AUD GOR 45AUD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hamba pun terketaq buat entri nie.hahaha

      Yup murah lagi odyssey ni.dan tselamat juga tak ikot extragreen tu.pa pun tq banyak2.bab kbanyakan entri KK jadi rujukan

      Delete
    2. 45??? Murah giler tuh..rasanya sy ritu dh nk dekat 100 kut..lupa la..hehe

      Delete
    3. Ya kak zila 45 ja.ada baca entri kak zila.mayb mahal bab aktiviti lagi padat kot..

      Delete
  5. Sweet nya cik nun travel ngan ayah. ..cepat 2 sambung entry ye, x sabar nk baca

    ReplyDelete
  6. Amboi berkenan dekat anak Mie yang selalu jadi model blog dia ke ? He he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...saja melawak2..kan anak dia jadi model..

      Delete
    2. Cik Nun,
      Gembiranya saya hari ni :) Pasai apa saya happy?

      Sebab saya dapat hadiah dari Cik Nun! Terima kasih banyak-banyak, Memang tak sangka dapat hadiah dari Cik Nun. Hadiah tu pulak saya memang suka sangat. Saya memang minat dengan fridge magnet Melbourne Tram ni. Macam tahu-tahu je :)

      Delete
    3. Alhamdulillah..dah sampai yer..harap Puan suka =)

      Delete
  7. Salam cik nun... seronok ke melbourne? 4 hr pon x pa..jnji jln...hehe... jngn putus asa.. dulu saya pon bnyk kli terlepas snow.. kira mcm mahal sngt jodoh ngan snow.. last skali, saya dpt gak usik dn guling2 dlm snow masa ke Bursa... mmg seronok... teruskan usaha menjejak snow, cik nun.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam Farikica...snow penah pegang dkt beijing.tapi sisa ja lah.tak dapat nak main ski.hehe.InsyaAllah tak putus asa menjejak snow..hehe

      Delete
  8. Salam kenal..
    Bestnya dpt ke aussie. Cukup ke 4 hari je.? Tapi x pe la janji dpt jejak kaki.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal juga syieda =)
      Memang tak cukup.lebih elok jika pergi dalam seminggu.tapi masa terhad la.mana yg sempat ja terjah.hehe

      Delete
  9. waaaaa Cik Nun da mulaaaa entry ke Melbon huhuhu.. telan air liur ni CT baca sob sob.. hahaha cepat cepat Cik Nun hapdet entry baru.. chaiyok chaiyok..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Telan air liur ya CT.len kali telan air limau ke.air milo ke.baru sedap

      Delete
  10. Salam kenal Cik Nun,,,,
    Bestnya melben ni kan...saya dulu pun 4 hari je ke sana....plan baik2, insyaAllah dpt je jejak tempat-tempat 'wajib' kat sana...hehehe kalo nak pi semua, memang kena duk 1 week la...hehehe wah seronok travel ngan ayah tu... =D

    ReplyDelete
  11. Salam kenal juga DJ.ada baca blog DJ juga.pergi ngan kawan kan

    ReplyDelete
  12. slm kenal, xsabar nk tgu entry gor n philip island..ikutkan nk amik gak tour murah tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slm kenal mazura...bila nak p tu??tour tu murah.puas ati jugak.

      Delete
  13. Bestnya dapat pergi ke sana. Hope one day ena dapat jejak kaki kay melbourne ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah...1 ari nanti ada lah rezeki ainaa ke sana..Cik Nun pun dulu nak sangat dtg.akhir smp jua...good luck!!

      Delete
  14. ahh... menarik juga ... esok nak merayap dlam blog ni pulak... hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hafiz Azmi meh la lepak2 dulu dalam blog Cik Nun ni haa...hahaha

      Delete
  15. hi..salam perkenalan (boleh hahaha)
    ekcelli nak pinjam info2 cik nun ni
    mintak izin ek dan saya tggu sambungan :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hyeee salam pkenalan..boleh...kata kan boleh!hahaha
      Pinjam??ambik lah.. Cik Nun izin kan =)

      Delete
  16. Bestnya cik nun, tak sabar nak tgk part 2 plak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha..kak hajar!!datang pun blog kami...pelik lak kak hajar pgl macam tu..wahaha...

      Delete
    2. Takpa la, sedap kot pgil cik nun. Bila lg, nt kena pgil puan nun pulak, huhu. Bila nak part 2 ni nun?

      Delete
    3. InsyaAllah secepat mungkin..now kan baru dapat keja baru.so masa tak izin kan..tp akan update secepat turboooo..ngeee

      Delete
  17. Bestnya jalan2..
    Bw :)
    Salam singgah dari irra
    http://www.irrayyan.com

    ReplyDelete
  18. Not bad jugak Melbourne ni... Must go too one find day (berangan tak berhabisan... He He He)... Salam kenal Cik Nun...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal scdha sein =)
      Bia berangan...sebab berangan la Cik Nun dah jejak Melbourne tu.hehe

      Delete
  19. CT singgah sini lagi kot kot Cik Nun dah hapdet entry baru..
    selamat berpuasa ihiks..

    ReplyDelete
  20. salam kenal.. :)
    bestnya melbourne..mmg x cukup 4 hari tu,,hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal jugak...memang tak cukup pun..kalu tak pandai bajet masa

      Delete
  21. Memang terbaik la kan hotel cik nun. Betul2 dekat ngan market. Best lah travel ngan Ayah, so sweet. Memang kalau travel ngan parents, bab accom kena fikir panjang sebab xboleh ikut macam kepala kita je.

    Nak main snow eh, jom gi Korea. Hihi saja kan nak bakar line.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiceceh..korea..sedih ingat korea..pergi tahun lepas salah musim.wahaha ..cakap tentang hotel tu Cik nun tak cadang tingal sebab jauh dr flinderstreet station

      Delete
  22. OMG... My favourite place.... Huhu... Bile laaa nak dapat pegi niiii (*nangis*)

    Salam kenal dari saya :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam kenal wafee..doa lah awak dapat pergi one day okey..hehe

      Delete
  23. Sebenarnya dah lama add Cik Nun. Tapi belum singgah tinggal komen.
    Tak sangka pulak senegeri dengan Cik nun.
    MMM best jugak jalan-jalan ke negeri orang ni.
    Terima kasih sebab sudi kongsi pengetahuan travel. Kena banyak belajar lagi baru boleh travel :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tima kasih singgah dkt blog Cik Nun nie..haa senegeri ya..hehe..leh jadi geng ni.hahaha

      Delete
  24. fuhhh fuhhhh tudia besnya baca pengalaman cik nun & ayah p melbourne !
    sebenaqnya kami pon teringin nk p luar2 negara ni tapi kan.. err tapi..
    kami ni jenih takot naik flight.. pikiaq mcm2 lah.. adehhh mmg pakai tak p la
    sampai bila2 hahaha =P

    ReplyDelete
  25. Hello,

    Very informative entry especially I akan pergi Melbourne sorang and backpack. Selain trip to Philip Island, cik nun pergi tak great ocean road? They speaking fully chinese ke for the whole trip? Better walk in and terus book or nak beli the tour package through online?

    Your reply sangat membantu saya. Tq :))))))))))))))))))))))

    ReplyDelete
  26. GOR tak pergi kalu x ke Melbourne nama nya hehehe..tak payah lah beli on9.walk in ja.kkadang walk in lagi ada promo.masa Cik Nun p tu.. memang dia org cakap cina.tapi akan ada dwi bahasa..pandai la soal..sure akan crita skit sbanyak.then..selama Cik Nun jjalan.Cik Nun jarang nak dgr org bcerita.sebab masa jalan Cik Nun lebih suka melihat sendiri.kalu nak taw sejarah..merata ada papan tanda n kisah kan tentang tempat tu. So tak perlu risau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima Kasih Banyak Cik Nun! High chances saya akan cari Odyssey Travel di. Hopefully there is available seat for walk in customer.

      :))))))))))))))))))

      Delete
  27. Cik nun,

    Ade soalan lagi, hehehe. Macam mane nak pergi ke Odyssey Travel tu eh? Naik tram or bus? Pleaseee guide me.

    Thanks again!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Owh senang ja...tak perlu nak bazir naik bus or tram..jalan ja kat sana tu..baru best.hehe..k macam ni..if dari melben library syazwani jalan terus ja.jalan terus nak ke flinders station.so dalam perjalanan akan jumpa restoran nelayan.depan restoran nelayan tu lah odyssey travel tu..semoga faham yer...bila nak p tu??

      Delete
  28. Sorry lambat reply que Cik Nun! I baru bace hehehe. My flight is on 28/8/2014 malam. Pergi sorang semua info kena cari sendiri. Thanks so much Cik Nun.


    Really happy to get info from your blog!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syazwani email Cik Nun..nak kasi sesuatu

      Delete
  29. CIK NUN!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


    Couldnt find what is your email. Please please email me - nursyazwani17@gmai.com Im really waiting for your email. Sebab I jarang bukak blog Cik Nun. Ni pun sebab nak fly esok sebab tu bukak kot kot cik nun reply. and and omg I pun akan stay discovery channel! Email me pleasee nak tahu ape cik nun nak bagi kat sayaa.......


    ReplyDelete
    Replies
    1. Sorry sangat..anta email dekat syazwani pun tak lepas..tak tahu kenapa...Cik Nun nak kasi kad discount ja...tapi dah nak bertolak esok tak dapat lah nak kasi..dan satu lagi...Cik Nun harap tak ke stay discovery Melbourne tu.sebab syazwani sorang kan kesana.hotel ni macam dorm..so sikit scary if alone.nak ingat kan satu ja.make sure minta bilik near to toilet ok..so nak mandi ke senang sikit.take care.enjoy your day

      Delete
  30. Alaaaa salah taip email I :((((((((((((((((((((((((( sob sob. Kad diskaun ape Cik Nun??? Xperla xde rezeki huwaaaa. Ok Cik Nun noted. Thanks so much for your kind help!

    ReplyDelete
  31. rindu kat melbourne...huhuhuuh... best kan pegi sana??

    ReplyDelete
  32. kalau pergi dalam 30 org,sesuai tak ambil discovery melbourne tu.akan campur dgn foreigner ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hye shahanim..sangat sesuai..ambik ja dorm...foreigner tak kan ganggu kita pun...

      Delete