Friday, 9 May 2014

Pak Supir Bali (DAY 2)

Salam...semua sihat dak tue..hehe..doa-doa sihat selalu lah yer..jom sambung kisah bali.Haa tajuk di atas mesti ramai yang tercari-cari kan?SUPIR BALI!Cik Nun nak promot Pak Supir semasa di Bali.aduh..pacar yg sangat gantang gitu(suami orang ok!!)takda chan la Cik Nun nak ngorat..hehehe..gatai!untuk pengetahuan semua siapa saja yang balik dari Bali sure puas hati dengan service oleh Pak Supir ni.serius bukan nak tipu,gelagat Pak supir yang sering buat kami berempat tak kering Gusi dibuat nya.Cik Nun pun dapat tahu oleh kawan yg rakeman kan.lain dan tak bukan  Novelis+muRni aQiLa yg Cik Nun kenal masa di korea dulu.So siapa yg nak ke bali boleh lah cari Supir Ali ni.bawah ni contact nya

 

Facebook : Ali Bali Tour Guide

Whatsapp : +6282145550057


Barong Dance

Permulaan pagi dengan Barong Dance di daerah kuta Jalan Bay Pas Ngurah Rai.dekat Bali sangat terkenal dengan Barong Dance ni..bayaran masuk Rp.100,000.Masa nak masuk mereka akan beri penonton sipnopsis cerita yang akan di mainkan.bagi Cik Nun baik baca dulu jalan cerita.tak baca maka tak fahamlah jalan cerita. ia mengisahkan kebaikan melawan kejahatan.sebenar tak adalah menari sangat pun.tapi lebihkan lakonan.

antara watak-watak barong Dance

 
Batik Sari Amerta

Cik Nun Pinjam Pak Cik Google punya picture..hehe

Dalam perjalanan kami berhenti Tohpati village..kawasan kaya dengan seni batik.so supir berhenti di SARI AMERTA.dekat sini kain batik lawa-lawa.memang rambang mata lah juga.dekat sini  kita dapat melihat proses pembuatan batik

Dewi’s  art gallery gold silver

Dewi’s gallery ni di kawasan kampong Celuk .dekat sini bagusnya apa yang dijual dia orang siap buat petunjukan hasil seni..

Tegalalang

Tegalalang ni di kawasan Ubud.jangan terkejut kalau kena bayar duit melihat padi ni yer. Rp5000 Jika datang bali jangan lupa nak melawat padi dia orang.memang agak beza dengan Malaysia.sebab padi di sini tanam dalam keadaan teres.tetiba teringat Geografi ini kah di panggil Padi Huma?balik Malaysia search bagai..dan jawapan nya adalah tidak,sebab padi huma tak guna air banyak..

Kintamani

Tiket masuk Kintamani Rp2000.sebab apa Cik Nun nak datang bali?ni lah salah satu sebabnya.Nak lihat GUNUNG BATUR.lihat dari jauh dah lah kan.mau letup gunung batur tu tak pasal..Hello gunung batur masih aktif okey!! lama dah tu.mau silap hari bulan meletop agak2 superman mana nak tolong 4 cewek Malaysia nie.jom makan dulu.jika Tanya tentang makanan dekat sini Cik Nun tak berani nak komen.tapi perut tengah lapar.makan lah.jenis makanan ala buffet.so makan la puas-puas.tak cukup pi lah tambah-tambah..sila tambah puas-puas.harga leh tahan mahai.sorang Rp121000.hehehe.

Kopi luwak Dewi Agrowisata

 
 

KOPI LUWAK.....

apa benda luwak tu?haa luwak tu ialah Musang ye.masa kami sampai di Dewi Agrowisata time tu hujan lebat sangat.so tak dapat lah nak snap picture prosesnya kopi luwak ni lebih-lebih.Pekerja di kedai luwak yang terangkan kami tentang luwak pun tak dapat nak kami dengar sebab kami semua dok risau kasut..hahaha.. Ni lah pelbagai jenis kopi.paling banyak habis kan kopi ni semua sudah tentu Cik Nun.tapi kopi luwak je tak sentuh.kepala otak asik dok fikir taik ja.mau tak kembang tekak.Kak kita tiga orang relax ja minum. semua kata rasa dia sangat pahit yang pasti pekat.so rajin2 lah tambah gula ya.harga Kopi Luwak adalah termahal yer..1 cawan harga Rp50000.


 

haaa...dgn penuh perhatiankan kak affida dengar penerangan abang tu..hehehe


 

kenalkan....jejaka sebelah Cik Nun namanya ALi....our supir

HOLY SPRING

Cuaca tak izinkan kami,hujan lebat sangat.……..tapi tak apalah datang sampai parking keta pun jadilah..hehehe...bila cakap tentang hujan,Pak Supir kata musim hujan ramai yang akan kawin..haha..musim hujan ek..kenapa lah musim hujan ek...???

 

KRISNA

 

Selalu siapa yang pergi bali pak supir mesti anta dekat krisna ni.kat sini pelbagai souvenir boleh dapat.leh kata murah juga la.lebih kurang macam Mydin juga la.bab memborong semestinya bukan Cik Nun.siapa yang pernah join jenjalan sure taw Cik Nun ni suka sangat “sep”hehe..bajet la..baru first day kot.tapi betul Cik Nun lebih gemar melihat tempat orang dari shopping bagai.Cik Nun ada ambil 2 bungkus key Chain untuk bawa pulang dekat staff tempat kerja.Cari Fridge Magnet tak jumpa. Cik Nun and kak yanty duduk luar tunggu kak affida dan Arina.boleh Cik Nun kata kan..OMG!!lepa borong sakan..kami pulang hotel masing-masing jadi  bler bab kira duit.banyak-banyak Negara mata wang Indonesia juga paling pening.siap download money converter dalam fon..

sambung...next entri bila pulak nak sambung..hehe

18 comments:

  1. Hahaha...crita mas ali pulak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ali oooo Ali... Nun frust ye , 3 lagi kuota.

      Delete
  2. Bali..rindu suasana kampung di Ubud..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan..nak pergi lagi nanti..best sangat =)

      Delete
  3. salam ukhwah: seronok tengok pengalaman blogger2 melancung ke negara orang..byk pengalaman menarik dikongsi bersama..singgah sini..

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah pernah pergi bali tak anajingga?nanti pergi lah yer..best taw..nanti guna supir ali ni..hehe

      Delete
  4. Cik Nun...hamoiii recommend kuat nampak hiks...ye lah kan..kalau Supir jenis baik2 ni haruslah di kongsi sama kawan2 lain ye dok..JM pun belum pernah ke Bali so leh try Mas Ali ni..ape?..dh kahwin?...ni yg frust neh....

    ReplyDelete
  5. Haha..dah kawen la kak JM oiii...kalu dak leh nak ngorat2..kalau nak lebih tahu tentang Pak Supir ni..try baca blog Yan Ty di bali...dia dah abis entri..haha..kisah mas ja byk.serius Kalu nak g..ambik pak supir ni..mmg best la...

    ReplyDelete
  6. Assalam CIK Nun......
    byk2 tempat kat Indon... Bali saya lum pernah jejak walaupun jenuh kenkawan ajak.... sbbnya byk sungguh patung2 pelik kat Bali... saya ngeriii

    ReplyDelete
  7. Wsalam...urmm cakap patung pelik memang blambak..tapi sebalik pelik tu..tempat cantik2 banyak.awak kena merasa..serius tak rugi pergi.

    ReplyDelete
  8. Bila nk sambung entri baru ni, hari2 bukak tp still citer lama :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak!! Hahaha .. Line slow la kak JM oiii...nk uplode pic ambik masa..yg pasti bln ni abis kan..heheehe

      Delete
  9. Dah lamaaaa sangat tak pergi Bali... tapi memang tak terasa nak pergi lagi...

    ReplyDelete
  10. bali memang best!jom kawan2..merempit di bali;p

    ReplyDelete